Kulissza

TundeDesign – Villáminterjú

Szívügyünknek tartjuk, hogy minél több emberrel megismertessük a magyar designereket, ezért arra kértük Designiás tervezőinket, hogy válaszoljanak pár kérdésre, hogy többet megtudhassunk a tárgyak mögött megbúvó tehetséges alkotókról.

Fogadjátok szeretettel Kiss Tündének, a tundeDesign alapítójának válaszait: 

1. Miért épp ezt a design-vonalat, desing-területet választottad mint alkotási technika? Hogy alakult ez az életedben? 

2008-ban végeztem egy tanfolyamot, ahol nagyon sok alapanyaggal, technikával találkoztam.  Elsősorban a természetes anyagok, mint csuhé gyékénnyel és káka ragadta meg az alkotói fantáziámat. Sokfelé fellelhetőek a természetben és a felhasználásuk is sokrétű. Dekorációs tárgyak, lakberendezési tárgyak, ékszerek, táskák, övek, stb készíthetők belőle. 

 2.Mit jelent neked a márkád, a termékeid? 

A kézművesség fontos szerepet tölt be az életemben. Folyamatos alkotásban, tervezésben vagyok. Az évek alatt mindinkább megfogalmazódott bennem, hogy a termékeimet egy márkanévvel magasabb szintre tudom emelni, így jött létre 2018-ban a tundeDesign márka, ahol a hagyományt „fonom” össze a mai modern elvárásokkal.  

3.Inspirálódni sokféleképp lehet, neked hogy megy ez a leghatékonyabban és hol? 

Mindig nyitott szemmel járok, és szinte mindenből merítkezem, inspirálódok. Egy érdekesebb tárgy, ruha, alkotás is beindítja az alkotói fantáziámat. Szeretek kísérletezni az anyagokkal, így mindig az motoszkál bennem, hogy vajon ezt az én alapanyagaimból hogyan lehetne megcsinálni. Sokszor megkeresnek egy elképzeléssel, hogy ilyet szeretnék, és aztán kitalálom, hogy azt hogyan lehetne megvalósítani. Eddig még nem okoztam senkinek sem csalódást.  

A kedvenc kistáskám egy másik alkotásom elrontott darabjából született, amit kb egy évig rakosgattam a lakásban. Aztán egyszer a kezembe akadt, és elkezdtem hajlítgatni, majd rájöttem, hogy egy kis „csavarral” egy különleges kagyló formájú táska lehet belőle. Ez lett az első Mester Remek zsűrizésű tárgyam, amire azóta is nagyon büszke vagyok. 

4.Ha váltanod kellene szakmát, mire váltanál és miért? 

Számomra az az alkotás öröm, harmónia, kikapcsolódás. Szerencsésnek tartom magam, hogy azzal foglalkozhatom, amit szeretek csinálni. Munkám mellett jelenleg egyetemre is járok levelezőn, közösségszervező szakra. Mindig is érdekelt, hogy a kézművesség napjainkban hogyan hat az emberekre, mennyire van közösségformáló ereje egy-egy szakkörnek, kézműves összejövetelnek. Talán ebben az irányba lépnék, persze a kézművességet megtartva. 

5. Mi foglalkoztat most leginkább, mint alkotó?

 Mostanában a káka szövésével kísérletezem, és az elkészült szőttest fonom össze más anyagokkal, például bőrrel. Nagyon különleges textúrájú kistáskák születhetnek így. De úgy látom, hogy hosszabb folyamat lesz, amíg teljesen elégedett leszek a kész termékkel. Mindig találok benne hibákat, amiből aztán persze tanulok.  

A másik legfontosabb mérföldkő, hogy idén remélhetőleg elkészül a műhelyem, amely alkalmas lesz arra is, hogy látogatókat fogadjak, akik betekinthetnek egy-egy alkotói folyamatba, vagy akár tanulni is lesz lehetőség nálam.  

6. Kedvenc színed? Kedvenc formád? 

Szeretem a természetes színeket és formákat, alapanyagokat. Így a lakberendezésben nálam elsősorban azok dominálnak.

7. Legfontosabb példaképed, meghatározó szakmai támpontod? 

A legfontosabb szakmai támpontom a magyar kézműves hagyományaink tovább örökítése. Nagyon kevés az olyan alkotó, aki a gyékényfonást választja hivatásának. Remélem, hogy ha még nem is a teljesen hagyományos formában viszem tovább a mesterséget, de azért hozzájárulok ahhoz, hogy az emberek megismerjék, tudják, hogy ezekből az anyagokból is milyen csodák születhetnek még napjainkban.  

8. Könyv, amit épp olvasol? 

Utoljára Náray Tamástól Az utolsó reggel Párizsban című könyvet olvastam. 

Tünde csodálatos munkáit megtekinthetitek a galériánkban:

Képek: https://www.facebook.com/tundeDesign/

Related Posts