Kulissza

Redo – Villáminterjú

Villáminterjú rovatunk visszatért! Ezúttal a Redo márka alapítóját, Forintos-Berki Juditot faggatuk ki.

  1. Miért épp ezt a design-vonalat, design-területet választottad mint alkotási technika? Hogy alakult ez az életedben?

Életem során mindig is foglalkoztatott az újrahasznosítás vagy is inkább a meglévő dolgok felhasználása. Korábbi munkahelyemen több ezer plexi korong készült egy szériagyártott alkatrész hulladékaként, ezzel mindenképpen kellett kezdenem valamit. Ipari terméktervező mérnökként számomra a tervezés legizgalmasabb része maga a folyamat: amikor érkezik egy felkérés egy meghatározott termékre és azt formába kell önteni, majd a technológiát alkalmazva megtervezni minden egyes alkatrészt, a gyártás lépéseit, hogy a legvégén egy működőképes és szép terméket tartson a megrendelő a kezében. Jelen esetben ez pont fordítva alakult, ami izgalmas kihívás elé állított. Úgy látom egyelőre más nem foglalkozik a plexi hulladék értéknövelt újrahasznosításával és az ékszerek, amiket gyártok jól példázzák a műanyaggal elérhető felelős terméktervezést és a fenntartható fejlődést.

  1. Mit jelent neked a márkád, a termékeid?

A meglévő újrahasználatát, egy lépést a fenntartható fejlődés felé. Tervezőként azonban ez elég összetett, mert nagyon sok különböző tárgyú projekten dolgozom, de minden alapja a meglévő tudás, anyag, technológia felhasználása és ezekből valami teljesen új, meglepő dolog alkotása.

  1. Inspirálódni sokféleképp lehet, neked hogy megy ez a leghatékonyabban és hol?

Igyekszem követni az ipari formatervezők nagyjait, több holland tervezőt követek nap mint nap. Sok ihletet gyűjtök az olyan platformokról, ahol a főbb design alkotókat mutatják be, ezért szívesen olvasom például az Octogon-t és a Dezeen-t, valamint, ha van rá lehetőségem, nyitott szemmel járom a külföldi design boltokat és a klasszikus, illetve kortárs designerek kiállításait. Legutóbb a párizsi Louvre-ban látott Afrika, Ázsia, Óceánia és Amerika Gyűjtemény volt rám nagy hatással, mert nagyon érdekelnek a törzsi geometrikus minták. Az online magazinoknak köszönhetően több érdekes podcastot is találtam a témában. Azonban, ha egy meghatározott projekten dolgozom, a konkurencia feltérképezésén túl előszeretettel keresek inspirációt a korábbi utazásaim során gyűjtött geometrikus mintázatokból és természeti formákból.

  1. Ha váltanod kellene szakmát, mire váltanál és miért?

Jó kérdés, szeretem, amit csinálok. A legkedvesebb rész számomra az alkotás folyamata, átlátni a rendszert. Talán cukrász vagy séf lennék, mert nagyon szeretek jókat enni és itt is kiteljesedhet a rám jellemző alkotási vágy.

  1. Mi foglalkoztat most leginkább, mint alkotó?

Mostanában legfőbb célom megmutatni másoknak, hogy mi az a terméktervezés. Hónapok óta foglalkoztat egy kiállítás megszervezése, ahol a formatervezés nagyjaitól napjainkig be lehetne mutatni ennek a szakmának a szépségét. Ezenkívül úgy hiszem, hogy a tudatos terméktervezés a fenntartható tervezés egyik kulcsa, viszont ezt a kifejezést mostanában nagyon elcsépelték. Misszióm a társadalmat megtanítani, hogy a fenntarthatóság nem a PET palackok többszöri használatánál kezdődik, hanem a  felelős terméktervezésnél és gyártásnál, valamint a tudatos vásárlói magatartásnál.

  1. Kedvenc színed? Kedvenc formád?

Sötétzöld. De a zöld természetben megtalálható minden árnyalatát szeretem az olivafa halvány zöldjétől a fenyőerdők sötét zöldjéig.

A  gömb. Bár gyártási szempontból kacifántos.

  1. Legfontosabb példaképed, meghatározó szakmai támpontod?

Dieter Rams, a jó design, mint tervezési elv megalkotója:

https://readymag.com/shuffle/dieter-rams/ten-commandments/

  1. Könyv, amit épp olvasol?

J. D. Salinger – Franny & Zooey

Végül gyönyörködjetek Judit csodás ékszereiben:

Related Posts