Magazin, Ajánló

Olimpiai formaruhák nyomában

Az olimpiai játékok a világ legjelentősebb sporteseménye, minden évben milliókat vonz az aktuális házigazda országába. Az idei évre Tokió nyerte el a rendezés jogát, de sajnos a kialakult járványhelyzet miatt egy évvel későbbre, 2021-re tolták el a megmérettetést. Úgy gondoltuk, hogy az olimpiai világnap alkalmából meglepünk titeket egy rendhagyó bejegyzéssel.

Ha egy kicsit eltűnődtetek azon, hogy miért is írunk a Designia felületén egy sporteseményről, most tisztázzuk a helyzetet. Az olimpia nyitóünnepségét, ugyanis nem csak a sportrajongók, hanem a divat szerelmesei is árgus szemekkel figyelik, mégpedig nem más, mint a formaruha miatt. Számos ország, mint például Franciaország vagy Olaszország, melynek fővárosai a divat fellegvárának számítanak, a leghíresebb divatházaikat kérik fel presztízs kérdést csinálva a tervezésből. Kíváncsiak voltunk arra, hogy nálunk magyaroknál a 2000-es években hogyan alakultak a viseletek, így összegyűjtöttük nektek az elmúlt két évtized formaruháit. Időutazásra felkészülni!

2000. Sydney és 2004. Athén – Creation Vargas

Budapest, 2003. november 1. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ebben a két évben a Creation Vargas márkát érte a megtiszteltetés, így az ő ruháikban vonulhattak olimpikonjaink. A cég 1987 óta foglalkozik minőségi konfekciógyártással, a 2000-es évek elején számos sportszövetség kizárólagos formaruha beszállítója volt.

A sydnyi játékok „elnyeréséért” a Creation Vargas mellett, még a McGill divatcég szállt versenybe 1999-ben a Tivoli Színházban tartott bemutatón. A döntés meghozatalában az Olimpia Bizottság vezetőin kívül a sportolókból, riporterekből és prominens személyiségekből álló közönség is segédkezett. A show-n, a formaruhák történetében először, megjelentek külön, a megnyitóünnepségre tervezett szettek is.

A 2004-es athéni pályázatra hét márka adta be jelentkezését, majd egy kiválasztó folyamat után a kettő legjobb maradt versenyben, és végül ismét a Creation Vargas került ki győztesen. A tervek között volt elegáns, kalapos és kiskosztümös szett, illetve kissé furcsa föld színekben pompázó szafari verzió is. Abban talán  egyetérthetünk, hogy nem igazán volt egységes az összhatás.

2008. Peking – Makány Márta

Fotó: Cameron Spencer/Getty Images

Ki ne emlékezne Makány Márta ikonikus pipacsmezőjére?! A tervező mindenképpen valami újítást szeretett volna becsempészni az öltözetekbe, így nem a szabás és díszítés, hanem a motívumok segítségével akarta érvényre juttatni a magyar identitást. Közelről szépen is mutatott a pipacsminta a fehér anyagon, de a televíziók képernyőjén egészen sokkoló látványt nyújtottak női sportolóink a piros foltok tengerében.

2012. London – Innoé Design

Fotó: MTI

A pipacsok után, egy igazi magyar mintát hozott a Mohari Kinga és Csergő Noémi alkotta Innoé Design: a férfiak ingjét és a nők ruháját feltűnő kalotaszegi motívumokkal díszítették. A tervezés során a cél egyértelműen a hagyományos és modern irányvonalak vegyítése volt, így születhetett meg a már-már esőkabátra hajazó, szokatlan, vízhatlan piros és fekete dzseki. Ez a kollekció is sokakat megosztott, míg egyesek ismét bukásnak titulálták, addig volt olyan külföldi oldal, amely a legötletesebb viseletek közé választotta.

Fotó: MTI

2016. Rio – USE

Fotó: MOB

A USE unused ruháit igazi ováció fogadta. A többség azon a véleményen volt, hogy végre hosszú évek után büszkén vonulhatnak be olimpikonjaink a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionba. A ruhákat az elegancia, fiatalosság és a praktikum jellemezte. A tervezők a textíliák és a  technikai megoldások széles skáláját vonultatták fel, így egy igazán komplex kollekció született meg, mely a legtöbb testalkaton tökéletesen mutat. Szerencsére ezt nem csak, mi magyarok gondoltuk így, a világsajtó a bemutató után már érdeklődött is, hogy hol lehet beszerezni sportolóink stílusos szettjeit.

2021. Tokio – NUBU

Fotó: Földi Ádám

A NUBU végre célba ért: tavaly Garam Judit és Kovács Adél kreációi nyerték el a MOB zsűrijének tetszését. A márka gyakran merít inspirációt a Japán kultúrából, így a tokiói olimpiai egyenruhák megálmodása igazán testhezálló feladat volt számukra. Kovács Adél, a NUBU egyik designere, elárulta, hogy a tervezés során az volt a célja, hogy az öltözékek tiszteletet fejezzenek ki és megmaradjon a márkaidentitás is. Az általa elképzelt darabok sportosak, fiatalosak és egymással sokféleképpen variálhatók. A nemzeti trikolór természetesen alapmotívuma a ruhadaraboknak, de a színek ecsetszerű, elmosódott kontúrjai igazán modern megjelenést kölcsönöznek a sportolóknak. Ami a formákat illeti, bő szárú nadrágok és légies, lágy esésű felsők gondoskodnak majd olimpikonjaink kényelméről. Nem vitás, hogy a kollekció tökéletes fúziója a magyar és japán kultúrának és kitűnően illeszkedik a mai trendekbe is. Végezetül azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tervezők törekedtek a fenntartható megoldásokra: az öltözékek újrahasznosított műanyagból és biopamutból készültek.

 

Related Posts