Kulissza

IBEL – Villáminterjú

Ezen a héten egy tehetséges grafikust szeretnénk bemutatni nektek: ismerkedjetek meg Rebekkával, az IBEL márka megálmodójával!

1. Miért épp ezt a design-vonalat, desing-területet választottad mint alkotási technika? Hogy alakult ez az életedben?

Úgy kezdődött, hogy kisgyerekként a frissen festett falat kisvillával lekapartam. Gyerekként a rajzóra volt a kedvencem – így habozás nélkül döntöttem el, hogy művészeti szakközépiskolába felvételizek. Végül a tervezőgrafika lett a szakmám. Az első termékeim az akvarelljeimből, illetve illusztrációimból készültek – ezek képeslapok, könyvjelzők voltak. Az volt a fontos számomra, hogy a munkám minél több emberhez eljusson, és nem feltétlenül az által, hogy megvásárol egy eredeti festményt/illusztrációt (erre ugyanis nem mindenkinek volt/van lehetősége). Később bővült a termékeim választéka: fali órák, spirálfüzetek, keménytáblás naplók és ékszerek is készültek. Jelenleg pedig már kifejezetten olyan tervek készülnek, amik a termékekhez igazodnak – ilyen a Synnove kollekció.

2. Mit jelent neked a márkád, a termékeid?

Az én esetemben a márka és a termékeim nem egy üzleti terv alapján indultak el – ezért az elején maga az IBEL márkanév sem létezett. Amikor már egyre több termék készült az alkotásaimból, akkor keztem el gondolkodni azon, hogy szükség lenne egy márkanévre – már nem voltam elégedett azzal, hogy szerepel a nevem/aláírásom egy-egy képeslap hátoldalán. Tervezőgrafikusként szerettem volna, ha a termékeim és a szakmai tevékenységem a megrendelő számára egyértelműen két teljesen különálló területként éretelmezhető.

Természetesen örülök, hogy így alakult – itt teljesen szabadon tervezhetek, míg grafikusként a megrendelő elképzeléséhez is igazodnom kell.

3. Inspirálódni sokféleképp lehet, neked hogy megy ez a leghatékonyabban és hol?

Lehet, hogy ez közhelyes, de bármi hozhat egy új ötletet: az Instagram “scrollozás”, a kedvenc alkotóim új munkája, szakmai oldalak böngészése, egy vásáron egy termék – de volt már példa arra is, hogy az átjárón szembejövő bácsit rajzoltam le, és így készült el egy illusztráció.

4. Ha váltanod kellene szakmát, mire váltanál és miért?

Nagyon sok időt töltök a laptopom előtt – ezen változtatnék. Nagyon szeretem az analóg/tradicionális technikákat, különböző anyagokkal, textúrákkal dolgozni. Ha váltani kellene, akkor vagy egy menhelyen dolgoznék -ha nem lennék allergiás a cicákra, akkor az az igazi crazy cat lady lennék, de igazából a legtöbb állatért rajongok-, vagy nyitnék egy kis kézműves pékséget/kávézót/reggelizőt.

5. Mi foglalkoztat most leginkább, mint alkotó?

A fenntarthatóság – hogy olyan anyagokkal dolgozzak, úgy csomagoljam a terméket, hogy az környezettudatos megoldás legyen.

6. Kedvenc színed? Kedvenc formád?

Fehér-fekete, szürke, napsárga és púderrózsaszín.

7. Legfontosabb példaképed, meghatározó szakmai támpontod?

Nagyon szeretem Malika Favre, Farkas Anna munkáit, a Dot for You és a Malinovka márkákat.

8. Könyv, amit épp olvasol?

Dragomán György: Máglya

Rebekka alkotásait itt tudjátok megcsodálni:

Képek forrása: https://www.facebook.com/IBELbyRebekka.Ivacson/

Related Posts