Kirakat

HagaBag – Villáminterjú

Szívügyünknek tartjuk, hogy minél több emberrel megismertessük a magyar designereket, ezért most egy új rovatot hoztunk nektek! Arra kértük Designiás tervezőinket, hogy válaszoljanak pár kérdésre, hogy többet megtudhassunk a tárgyak mögött megbúvó tehetséges alkotókról.

Elsőként a HagaBag tervezőjével, Hafner Gabriellával beszélgettünk:

1. Miért épp ezt a design-vonalat, desing-területet választottad mint alkotási technika? Hogy alakult ez az életedben?

Ruhaipari modellező technikusként végeztem, illetve már gyerekkoromban mindennapi eszköz volt a varrógép, így nem volt kérdés, hogy milyen szakmát választok. Mindig is érdekelt a divat, a stílus, szeretem az egyszerű, letisztult dolgokat.
Imádok vásárokba járni, ahol olyan eladókkal, alkotókkal találkozhatok, akik saját maguk terveznek, teremtenek, értéket adva a munkának. Elkezdtem ezekben a vásárokban „gyűjteni” a szebbnél-szebb táskákat. Mindegyikhez van egy kis történetem, így nincs szívem megválni tőlük. Talán innen ered, hogy először hobbi szinten, majd egyre komolyabban elkezdtem táskakészítéssel foglalkozni.
Jelenleg a meglévő, készleten lévő darabok mellett, leginkább az egyedi tervezésű, készítésű táskák teszik ki az alkotás legjavát. Ebben a legnagyobb örömöm, hogy én is közvetlenül „találkozhatok”, beszélhetek a megrendelővel, teljesen személyre szabva a megálmodott táskát.

2. Mit jelent neked a márkád, a termékeid?

Az ars poétikám: Fantázia, matéria, szeretet…

A szívemben megálmodott, az agyamban megtervezett és a kezemmel megalkotott női táskák mindegyike úgy készül, hogy benne legyen ez a 3 dolog.
Szeretném, ha minden kezem alól kikerülő táskának meglenne a maga története, a megrendelő öröme, hogy részese lehet a folyamatnak a tervezéstől a kész táskáig. Így sokkal személyesebb, és egy picit átadhatok a szakma iránti szeretetemből egy kicsit.

3. Inspirálódni sokféleképp lehet, neked hogy megy ez a leghatékonyabban és hol?

Imádom a természetet, sokat kirándulunk, hobbim a természetfotózás. Így inspirációt is innen merítek leginkább. A színek, formák, hangok, illatok mindig elbűvölnek. Egyre több táskán tudom ezeket megjeleníteni. Egyre több a természethez köthető minta, tavaszra is leginkább ilyen egyedi mintákkal készülök. Szeretek minden olyan mintát, ami a természethez köthető: virág, toll, pálmalevél stb.

4. Ha váltanod kellene szakmát, mire váltanál és miért?

Ha váltanom kellene, akkor a fotózást, vagy lakberendezést választanám, hihetetlenül gazdag a világ fotótémában, és imádok ebben elmélyülni, mindig fedezek fel új dolgokat. Itt is kihívást jelent egy-egy kép megalkotása, mely a fejemben megszületett, de kérdés, hogy tudom azt egy fotógéppel megvalósítani. A műhelyemben is én készítem a termékfotókat, persze van még mit gyakorolnom, de ez is egy kreatív tanulási folyamat…
A lakberendezés is egyfajta alkotás, megvalósítás, ezért a műhelyemben is gyakran csinálok átalakítást. Szeretem a régi tárgyakat, ezeknek is mind történetük van. Tavasszal egy antik varrógép is helyet kap a műhelyemben, még kicsit fel kell újítanunk. Ezen kívül próbálom más alkotóktól, kézművesektől vásárolt tárgyakkal berendezni, ezzel is különleges hangulatot, atmoszférát teremtve.

5. Mi foglalkoztat most leginkább, mint alkotó?

Olyan lehetőségeket kutatok, hogy még inkább egyedi táskák szülessenek, akár új technikával, színnel, fazonnal. Fontos szerepet játszik még a műhelyemben a környezettudatosság, mint természet kedvelő/járó nálam ez alapvető kérdés. Figyelek a szelektív hulladékgyűjtésre, illetve elkezdtem újrahasznosított anyagokkal is dolgozni. Ezeket a textileket bútorboltok ajánlják fel, és alakítom át őket shopperré, ami vásárlások alkalmával magával tud vinni a megrendelő. Folyamatosan dolgozom azon, hogy minél több környezettudatos dolgot megvalósítsak, ehhez persze idő kell, de apró lépésenként haladok a cél felé. ( Blogbejegyzéseim közt ezekről bővebben is írok! )

6. Kedvenc színed? Kedvenc formád?

Imádom a pasztell színeket, de kérésre előkerülnek az erőteljesebb, harsány színek. A kettő ötvözetével is izgalmas darabok születnek. Formában mindig van új ötlet, éppen ezért nem gyártok nagy szériás darabokat, hiszen az új inspirációkat szeretem azonnal elkészíteni és megmutatni. A megújulás, változás visz előre.

7. Legfontosabb példaképed, meghatározó szakmai támpontod?

Mindenki, akitől tanulhatok: kitartást, elhivatottságot, aki saját erejéből ért el sikereket, aki képvisel valamilyen értéket. Nyitott vagyok a világra, így szeretek új dolgokat tanulni, ez lehet szakmai, vagy magán jellegű dolog. Ha tanulásról, fejlődésről van szó, abban mindenevő vagyok.

8. Könyv, amit épp olvasol?

Sok szakmai könyvet olvasok, főleg a márkaépítésről, de a színekről, stílusról is szívesen olvasok.
Ladányi Beáta: Elegancia a gyöngyökön túl
Molnár Tímea: Színtípusok, színesebben, tudatosabban
Mészáros Róbert: Brand a lelke mindennek

Tekintsétek meg Gabi munkáit galériánkban:

Related Posts