Kulissza

Gobi.design – Villáminterjú

A héten a környezettudatosság került a középpontba villáminterjúnkban Góbi Gábort, a gobi.design megálmodóját kérdeztük!

1.  Miért épp ezt a design-vonalat, desing-területet választottad mint alkotási technika? Hogy alakult ez az életedben?

“Az embereknek nem a szennyezés a fő problémájuk; a tervezés az. Ha a kezdetektől intelligensebb módon terveznénk termékeket, eszközöket, bútorokat, otthonokat, gyárakat és városokat, akkor eleve nem kellene gondolkodnunk a hulladék, a szennyezés vagy a szűkös erőforrások témáján. A jó tervezés elérhetővé tenné a bőségét, a végtelen újrafelhasználást és az ebben rejlő örömöt.” – The Upcycle szerzői: Michael Braungart és William McDonough, 2013.

Tervezőként úgy gondolom, ennek elősegítése nem pusztán feladat, hanem egy társadalomban felvállalt szerep. A MOME Tervezőgrafika szakán, majd a reklámipar kötelékében eltöltött évek után jött a felismerés, hogy véges bolygónk nem tudja a végtelenségig kiszolgálni a jelenlegi berendezkedést. Ekkor döntöttem el, hogy nem akarok tovább az elveim ellen cselekedni, ki kell lépnem a mókuskerékből és olyan dolgokkal foglalkozni, amiben hiszek – hogy mindezzel hozzájáruljak az ökotudatos szemlélet népszerűsítéséhez.

2. Mit jelent neked a márkád, a termékeid?

Számomra az alkotás keresés. Minden erőmmel törekszem úgy tervezni, hogy közben ne ártsak a környezetemnek. Mindig az adott pillanat, tárgy és abban rejlő lehetőségek vezényelnek. Ez a gobi.design fő filozófiája is – a márka célja a környezettudatos gondolkodás és a design-szeretet összekapcsolása. A vízióm az, hogy mindenki egyenrangúan részesüljön az egészséges környezet ajándékaiban, amely aztán fenntartható mindennapokat eredményez. Ez a feladat egyszerre ajándék és óriási felelősség, de a változást így lehet elősegíteni.

A gobi.design tárgyai a természetes körforgás részeit képezik. Inspirálnak az upcycling, hygge, wabi-sabi, slow living és hasonló irányzatok, ahol az adott tárgyak nem eltűnnek, csak tovább formálódnak különböző finom vagy durvább hatások által. Igyekszem a lehető legtermészetesebb anyagokat használni, amelyeket hagyományos technikákkal (pl. Yakisugi – japán perzselés), manufakturális keretek között munkálok meg. A tárgyak között bútorok és lakáskiegészítők is találhatók, de egy közös bennük – mindegyik kidobás után talált darab.

3. Inspirálódni sokféleképp lehet, neked hogy megy ez a leghatékonyabban és hol?

Az inspirálódás nem egy könnyen meghatározható tevékenység, van amikor teljesen váratlanul mint derült égből a villámcsapás belémhasít, de sokszor verejtékes munka árán sikerül kicsiholnom a megfelelő választ a felmerülő kérdésekre. Váratlan és szokatlan megoldások sokszor előcsalogatják belőlem a saját témám szempontjából megfelelő megoldásokat, ezek bárhonnan jöhetnek, nem feltétlen vizuális ingerekből.

4. Ha váltanod kellene szakmát, mire váltanál és miért?

Sok mindent kipróbálnék, de most legjobban a környezetvédelmi témák iránt érdeklődöm. Ehhez kapcsolódó munkát szívesen csinálnék, ami sok ember életét befolyásolni tudja… pl. az élhető város előmozdításához kapcsolódó munkakörök.

5. Mi foglalkoztat most leginkább, mint alkotó?

Nemnövekedés (Degrowth) mozgalom nagyon izgalmas és fenntartható társadalmat igérő elképzelései foglalkoztatnak, legfőképpen a tervezők szerepe és a kisüzemek feltámasztása miként tudja pozitívan befolyásolni a társadalmi folyamatokat.

6. Kedvenc színed? Kedvenc formád?

Színekben mindig a hangulatomnak megfelelőt választom, természetes, monokróm színeket helyezet előtérbe. Formából a kecses, filigrán, vagy a stabil de nem túl nehézkes formákat kedvelem.

7. Legfontosabb példaképed, meghatározó szakmai támpontod?

Egyértelműen Piet Hein Eek a legmeghatározóbb példaképem és szakmai támpontom. A Konstruktivizmus és a Bauhaus mozgalom is jelentős inspirációs forrás. És a természet nyers valósága.

8. Könyv, amit épp olvasol?

Beth Kempton: Wabi Sabi

Itt tudtok szemezgetni a gobi.design termékeiből:

Related Posts