Magazin, Design-ügy

Egyedülálló szociális design hálózatot hozott létre a MOME

Október 20-án egy eddig példa nélküli kezdeményezést indított útjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) Szociális Design Kutatócsoportja: kiépítettek egy szociális design hálózatot, a Social Design Networköt (SDN).

A programba 11 rangos európai egyetem került bevonásra, a cél az ő a szociális designról alkotott elképzeléseiknek és ötleteiknek megismerése, és egy közös platform létrehozása, ahol lehetőség van tudományos eszmecserékre és a jövő társadalmilag érzékeny, kreatív alkotóinak képzésére.

Továbbá a Social Design Network hosszú távú törekvései között szerepel egy, az Európai Unió által finanszírozott támogatási rendszer megvalósítása, melynek indulását a szervezők jövő év elejére tervezik. 

Fehér Bori ötletgazda így vélekedik a páratlan kapcsolatrendszer létrehozásáról: “Ez a hálózat egy kivételes lehetőséget biztosít a tudáscserére, a személyes és szakmai fejlődésre, nemzetközi együttműködésekre a szociális design területén belül, valamint a társ szakterületek bevonása irányában is.”

A Social Design Network partneregyetemei:

– Central Saint Martins – University of the Arts London, London, UK

– Elisava – Barcelona School of Design and Engineering, Barcelona, S

– Estonian Academy of the Arts, Tallinn, ET

– Free University of Bozen-Bolzano, IT

– Hadassah Academic College, Jeruzsálem, ISR

– Hamburg University of Applied Sciences, Hamburg, D

– Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest, HU

– Royal College of Art, London, UK

– Sint Lucas School of Art, Antwerpen, B

– Universität Der Künste, Berlin, D

– Willem de Kooning Academy, Rotterdam, NL

Szociális design és a MOME

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nem először hívja fel magára a figyelmet a szociális design területén, a MOME Ecolab fenntarthatósági kutatócsoport már 2012 óta keresi a kézzelfogható megoldásokat a század társadalmi és ökológiai kihívásaira. Az Ecolab tulajdonképpen egy nyitott szellemű műhely, ahol az egyetem fiatal kutatóinak vezetésével formatervezők, építészek, tájépítészek, design menedzserek, közgazdászok, szociológusok és fenntarthatósági szakértők végeznek projekt alapú, alkalmazott kutatásokat, és teremtenek fenntartható értékeket a társadalom, a környezet és a gazdaság számára. 

Az Ecolab nevéhez fűződik a Felhőgyár kísérleti szociális design program, melynek helyszíne Bódvalenke, egy aprócska falu a Bódva-völgyben. A projekt célja az volt, hogy feltérképezzék a szociális design eszközei nyújtotta lehetőségeket, és segítsék a hátrányos helyzetű közösség mindennapjait. A Felhőgyárról egy könyv is született, mely a program első 5 évének eseményeit és tanulságait foglalja össze három fejezetre bontva. 

 A Felhőgyár – egy szociális design ABC ITT érhető el.

Related Posts