Slide toggle

Blog

ROTSCHILD KLÁRA – DIVATKIRÁLYNŐ A VASFÜGGÖNY MÖGÖTT

Rotschild Klára a divattörténelem egyik meghatározó alakja, sokak számára igazi példakép, az általa tervezett darabok a mai napig időtállóak így nem is csoda, hogy Simonovics Ildikó úgy érezte, hogy épp itt az ideje annak, hogy valaki felhívja rá a figyelmet. Így született meg a Rotschild Klára a vörös diktátor című könyv, valamint a Nemzeti Múzeumban a hírességről szóló kiállítás is megnyitotta kapuit. 

Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy kicsit bővebben is mesélünk a fent említett meghatározó alakról, és meghozzuk a kedveteket egy újabb olvasmányhoz és egy nagyon szuper kiállításhoz!

Rotschild Klára 1903 február 22-én született Budapesten, édesanyja varrónőként, édesapja pedig női szabóként dolgozott. A Ferenciek terén lévő lakásukat is munkájuknak megfelelően rendezték be: divatszalon és varróműhely is helyet kapott benne. Sajnos a szülők házassága egy idő után zátonyra futott, ezért Klára édesanyjával a Dorottya utcába költözött, itt nyílt meg később a második Rotschild szalon. Mindkét üzlet ruhákat, kosztümöket és kabátokat kínált a jómódú, tehetősebb középosztálybeli hölgyek számára.

Klára számára nem is volt kérdés, hogy milyen pályát választ majd: már tizenéves korában bedolgozott édesanyja szalonjába. Érdekes, hogy párválasztásának is köze volt a divathoz: 1920-ban feleségül ment a híres textilkereskedő családból származó Glückstahl Pálhoz, akivel megnyitották a harmadik belvárosi szalont, amely a Deák Ferenc utcában volt található. Az üzletek tulajdonképpen különböző társadalmi rétegeknek árultak divatcikkeket: az édesapánál leginkább az osztrák felső tízezer, az édesanyánál a hazai középosztály, Kláránál pedig a fiatal arisztokraták vásároltak. 

Klára merőben érdekes egyéniség volt, hiszen iskolát nem végzett, nem volt sem szabászi, sem varrónői, sem divattervezői képesítése, nem beszélt idegen nyelveket, mégis a divatszakma géniuszaként tartották számon. Azt beszélik ugyanis, hogy fotografikus memóriája volt, ezáltal képes volt minden egyes általa látott ruhadarabot tökéletesen lefényképezni az agyával, így pontosan vissza tudta mondani azok részleteit, és kitudta adni a munkát a varrónőknek. Klára szalonjában készítették el Horthy István és I. Faruk egyiptomi király esküvőjére szánt menyasszonyi ruhákat, valamint itt varrták a menyegző vendégeinek viseletét is. Ebben az időszakban kezdtek igazán népszerűek lenni az általa tervezett ruhadarabok, amelyek minden esetben a francia irányzatot követték. 

Természetesen rendszeresek voltak a divatbemutatók is: Klára szigorúan csak saját maga választotta ki azokat a modelleket, akik bemutathatták az általa tervezett kollekciókat. Ezeknek a lányoknak kötelező volt fűzőt hordaniuk ( állandó jelleggel a vékony derék érdekében) és természetesen nem hízhattak egy grammot sem. 

Bármilyen jól is ment az üzlet, sajnos a második világháború Klára életét is tönkretette: édesanyja és édesapja Auschwitzban, férje pedig munkaszolgálatosként veszítette életét. Üzleteiket a kommunista hatalomátvétel után államosították, így Klára egy ideig újságárusként dolgozott, néha kapott csak munkát szabóműhelyekben. 

Az ötvenes évek szerencsére neki is változást hoztak, nem is akármilyent: ő egyedül térhetett vissza a divatszakmába. Irányítása alatt 1953-ban megnyitotta kapuit a Különlegességi Női Ruhaszalon a Váci utcában amely 1961-ben vette fel a Clara Rothschild nevet. 

A 60’-as és a 70’-es években vevőközönségét orvosok, művészek. tudósok, diplomaták és előkelő külföldiek alkották. Csak hogy néhány nevet említsünk: többek között Gábor Zsazsa, Honthy Hanna, Psota Irén és Halász Judit is nála vásároltak. 

Klára rendkívüli népszerűségnek örvendett: kiváló divatszakemberként a világ minden táján elismerték, és ez már csak azért is nagy szó, mert tényleg semmilyen idegen nyelvet nem beszélt. Gyermeke sajnos nem született, ezért számos dolgozója gyermekének lett keresztanyja, akikkel egyébként nagyon jó kapcsolatot is ápolt, kiemelt figyelmet szentelt nekik. Előszeretettel járt lóversenyekre és kártyázott, fogadni csak ritkán fogadott, inkább csak nézni szerette az eseményeket. Sajnos fogínysorvadást diagnosztizáltak nála, ezért 73 éves korában fogbeültetést javasoltak neki. A műtétsorozat rendkívüli fájdalmakkal járt, sajnos gyógyulást nem eredményezett, így végül 1976. november 13-án véget vetett az életének: hetedik emeleti lakása konyhájának ablakából ugrott ki a Petőfi téren.

Tragikus sorsú, de rendkívül lebilincselő személy volt Rotschild Klára, akinek életéről bővebben a fent említett könyvben olvashattok, és reméljük már kedvet kaptatok ahhoz is, hogy ellátogassatok a Nemzeti Múzeumba!

 

Kép: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Karácsonyi Kalauz – avagy Designer ajándékokat a Fák alá!

Nyakunkon a karácsony, és bizony sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy gyakorlatilag már nincs ötletük az ajándékok tekintetében: persze be lehet vetni az örök joker-cuccokat: könyvet, csokit, bort, vagy vásárlási utalványt, de mi lenne, ha idén valami igazán egyedi kis csomaggal lepnénk meg szeretteinket?

Nos, van egy igazán jó hírünk: készítettünk egy inspirációs válogatást a legmenőbb 3D-ből: Designiás Designer Darabokat Mindenkinek!

 

Gondolj a jővőre!

A Malinovka kínálatában a napi tervezőtől a hetin át egészen a határidőnaplóig mindent megtaláltok: a nonfiguratív minták garantáltan feldobják majd az íróasztalokat és a táskákat is. Ha inkább lakberendezési vonalban gondolkodtok, akkor a képek bizonyulnak a legjobb ajándékoknak, azokat is a minimál stílus jellemzi, szóval gyakorlatilag bármely helység falán jól mutatnak majd!

 

A házikedvencek szívéhez a gazdikon át vezet az út!

Minden gazdi hihetetlenül boldog, amikor nem csak ő gondol hűséges barátjára, hanem a szerettei is! A MADZAG dog BAUHAUS kollekcióját az energiával teli, 20. századi minták jellemzik, az eredmény pedig önmagáért beszél: ezeket a designer nyakörveket minden négylábú büszkén viseli majd. Természetesen nem csak rájuk, hanem gazdájukra is ügyelt a tervező: a nyakörvhöz póráz, és egy elegáns kakizsák-tartó is jár, méghozzá a legkomfortosabb és a legstílusosabb séta érdekében!

 

Finom vonalak erőteljes minták mindenek felett!

Anna Amelié nagyon érti a dolgát: egyedi tervezői világát rendkívüli módon jeleníti meg az általa tervezett különleges darabokon. Legyen szó egy “alap”-pólóról, egy divatos ágyneműről vagy ütős képről, bármelyik darabért a nyakadba fog ugrani bárki, ezt garantáljuk!

 

Különleges ékszereket minden lány nyakába!

A L’abre Design tudja ám, hogy a környezetvédelmet hogyan építse be a legvagányabb módon kollekcióik darabjaiba: A Jeges álom kör nyaklánc különlegessége, hogy a medálba havas hegycsúcsokat és süvítő, jeges szelet zártak, a sötétben pedig kéken fluoreszkál az északi fény a gleccserek fölött. Kerülhet ennél különlegesebb nyakék a Fa alá?!

 

Üzenet egy cserépen

Egy kis növénykének mindenki örül, pláne akkor, ha egy különleges cserépben érkezik, amelyen egy szívhez szóló üzenet is található. A kaspó teljes mértékben kézzel készült, méghozzá környezetbarát cement és térkőhomok felhasználásával. Szóval egy ajándék egy szerettednek és egy pont a tudatosság és a környezetvédelem javára!

 

Kalandra hív 2020

Új év új remények szokták volt mondani, és persze a legjobb amit tehetünk, ha új lendülettel, nagy tervekkel vágunk neki 2020-nak. A kaland pedig akkor igazán egész, ha szerepel benne egy csinos hátizsák is, amelyben bármi könnyedén meglapul amire csak szükségünk lehet! Ennek a TINTA hátizsáknak a  bálnái tökéletes tettestársak minden kalamajkában, és nem utolsó sorban elég szemrevalóak is: már csak arra kell vigyázni, hogy nehogy megtartsd magadnak! ( Szóval inkább vegyél kettőt…)

 

Urak, mit rejt a zsebetek?

Kétségkívül a férfiaknak sokkal nehezebb ajándékot venni ( legalábbis olyat, aminek tényleg örülnek is), mint a nőknek. És akkor itt jön képbe a pénztárca, de csavarjunk egyet a történeten: készüljön fából, és legyen igazán innovatív és elegáns. A WOWA-nál számos nagyon extra darab közül válogathattok, és ennek a kedves urak nagyon fognak örülni!

 

Reméljük adtunk néhány hasznos ötletet az idei vásárláshoz, tartsatok velünk legközelebb is, hiszen sok design(ia) utazásra csábítunk még Benneteket!

 

Összefoglaló: Ilyen volt a Budapest Central European Fashion Week 2019-ben 

Korábbi bejegyzéseinkben ajánlottunk már Nektek programokat a Fashion Week keretein belül, most pedig készítettünk Nektek egy rövid beszámolót arról, hogy milyen is volt maga a rendezvény!

Több, mint 40 nemzetközi és magyar márka kollekciója került bemutatásra a Budapest Central European Fashion Weeken, – az eseménynek a Tesla Budapest Kulturális Központ, valamint a Bálna Budapest adott helyett. Számos híres márka és tervező vonultatta fel új kreációit, ezen belül most mi a személyes kedvenceinket emeljük ki, na és persze elemezzük is őket picit!

Nubu

A márka már 12 éves múltra tekint vissza: a Garam Judit és Kovács Adél által tervezett kreációkat az ázsiai kultúra, a szigorú vonalvezetés és a váratlan megoldások jellemzik: most bemutatott kollekciójukat a sötétebb és világosabb árnyalatok már-már megdöbbentő játéka uralta, a végeredményt pedig csak “meghökkentő-sokk”-ként írnánk le. Imádtuk. De tényleg.

Romani Design

A Romani Design darabjai különleges üzenetet hivatottak közvetíteni, ugyanis céljük, hogy a roma kultúrát és örökséget szélesebb körben is megismertessék a fogyasztókkal. A márka alapítói és tervezői Erika és Helena idén a “Blue Print” nevet adták kollekciójuknak, amelyben rengeteg kékes árnyalat, valamint bohém anyagpárosítások kaptak helyet a számtalan tradicionális és újragondolt roma minta mellett. ZSENI. 

Nora Sarman

Sármán Nóri méltán híres hagyományos esküvői és alkalmi viseleteiről, idén azonban lépett egy merészet: kollekciójában olyan extrém kiegészítők kaptak helyet mint például a színes fátylak, az extrém fejdíszek és kalapok, amelyeket egyébként Vecsei Millinery-vel közösen álmodtak meg. Nos, mi csak annyit fűznénk az eseményhez: ha alkalom, akkor Nora Sarman!

Tomcsanyi

Ami Tomcsányi Dórit illeti, ő az a tervező, aki kreációi megalkotásánál bátran merít a rendszerváltás előtti időkből, – ezeket a motívumokat zseniálisan ötvözi a napjainkat meghatározó stíluselemekkel. Legújabb kollekcióját a magasan záródó ruhák jellemzik, amelyek ráadásul kimondottan jól állnak a különböző alaktípusokon is. 

Virag Kerenyi

Kerényi Virág kreációit a komplexitás jellemzi: mind a ruhák, mind a kiegészítők és a sminkek egységet alkotva nyújtották a magával ragadó élményt, magát az extravagancia életérzést. A tervező által bemutatott darabokat a kontrasztos minták és bőr kiegészítők jellemezték, szóval aki valami igazán különlegeset és a tömegből kiemelkedőt keres, irány Virág Showroomja!

Rövid összefoglalónk alapján könnyen megállapíthatjuk, hogy lenyűgöző kreációkból 2019-ben sem volt hiány a Tesla és a Bálna kifutóin, mi már alig várjuk a következő divathetet, addig pedig boldogon válogatunk kedvenc tervezőink menő darabjai között!

Fotó:  HFDA / The Fulldog

Budapest Central European Fashion Week Programajánló

Elérkezett az év egyik legjobban várt hete, az őszi divathét! A Budapest szívében megrendezésre kerülő rendezvény számos izgalmas programmal várja a divat szerelmeseit: a tervezők most mutatják be 2020 tavaszára, valamint nyarára szánt roppant stílusos darabjaikat, és persze arról is mesélnek, hogy mi inspirálta őket. 

Készítettünk Nektek egy kisebbfajta kalauzt annak érdekében, hogy véletlenül se maradjatok le a legmenőbb bemutatókról, valamint nem egy érdekes előadást is meghallgathattok a designerektől, szóval elő a naptárakkal, mondjuk a lehetőségeket!

 

Margot Tea Time x Instax / BCEFW official side event

 

Időpont: November 8. 17:00-21:00

Helyszín: MARGOT Irányi utca 10. Budapest 1056

 

A MARGOT tervezői idén is izgatottan várják már, hogy a Budapest Central European Fashion Week keretein belül bemutathassák Nektek legújabb téli kollekciós darabjaikat, ráadásul még kedvezményeket is biztosítanak bizonyos darabjaikra, és egy apró meglepetéssel is készülnek Nektek!

Az eseményről bővebben itt olvashattok: https://www.facebook.com/events/517227925764654/

 

Green Table vol.2 | Fenntartható divat

 

Időpont: November 4. 17:00-18:00

Helyszín: Kiosk Budapest

 

A Green Table kerekasztal témája idén a divatszakma fenntarthatósága, valamint a környezettudatosság relációja lesz, Szentesi Éva arról faggatja majd Forintos-Szűcs Anitát, Mengyán Esztert, Szegedi Katát és Veszprémi Gabriellát, hogy hogyan segítheti egy márka a környezet gyógyulását és hogyan lehet fenntarthatóbb egy divathét, valamint arról is megkérdezi az fent említett hírességeket, hogy a Fast Fashiont vagy a tervezői ruhákat részesítik inkább előnyben.

Ennyi izgalom egy programban?! Naná, ott a helyetek!

Az eseményről bővebben itt olvashattok: https://www.facebook.com/events/2049085818524359/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1571217895528453

 

Mi van az ajtó mögött? A lélek 7 design-ja – Interaktív séta

 

Időpont: November 6. 19:00–21:00

Helyszín: Pintér Galéria és Aukciósház

 

Elvarázsolt eseményre invitálnak a Clique Design Studio tervezői: Bartók Béla méltán híres operája, a Kékszakállú herceg adaptációja jelenik meg a kortárs művészet, a design és a divat összefonódásának köszönhetően, az eredmény pedig egy nem mindennapi, interaktív séta! 

Ha ez önmagában nem lenne elég csábító, Juhász Anna, Pátkai Rozina, Jakab Luca, Lukoviczki Réka, Szeder-Szabó Krisztina, és Tóth Fanni is szerepet kaptak az élőképek megjelenítésében, szóval egy igazi C-S-O-D-A van megelevenedőben, ezt nem érdemes kihagyni!

Az eseményről bővebben itt olvashattok https://www.facebook.com/events/384499432499168/

 

Anna Amélie Brunch & Presentation | BCEFW SS’20

 

Időpont: 2019. november 9. (szombat) | 10:00 – 13:00

Helyszín: A|A Studio | 1056 Budapest Irányi utca 9.

 

Ha még nem tudjátok, hogy mit csináljatok szombat délelőtt, van egy javaslatunk: látogassatok el Anna Amélie reggelijére, ahol nem csak Anna kedvenc ételeit kóstolhatjátok meg, hanem az AIA Studio közelgő ünnepi időszakra készített termékeiket is megnézhetitek, valamint ezen az eseményen debütál egy új táska fazon is.

Szóval Brunch, divat, újdonságok, kell ennél több egy hétvégére?! 

Az eseményről bővebben itt olvashattok: https://www.facebook.com/events/655878091604315/

 

Lindamelinda Pearl You Workshop X BCEFW Side Event

 

Időpont: November 4. 18:00-20:00.

Helyszín: Paula Store Budapest, Paulay Ede utca 15.

 

Ha mindig is vágytatok arra, hogy elsajátítsátok az ékszerkészítés minden alapvető csínyját-bínyját, most lehetőségetek nyílik rá, Lindamelinda ugyanis workshopot hirdetett!

A kreatív est kereten belül Linda külföldi utazásain vásárolt igazgyöngy gyűjteményéből válogathattok, majd ezek felhasználásával készíthetitek el saját karkötőiteket vagy nyakláncaitokat. 

Az eseményről bővebben itt olvashattok: https://www.facebook.com/events/1067753890099293

 

Borítókép: Soos Bertalan- https://bertalansoos.com

Hangszerkészítés – Gitár

“A zene csupán értelmetlen zaj, míg értő fülre nem talál” – A gitár

 

Legyen szó szólista szerepről, vagy épp ritmusszekcióról, a gitár gyakorlatilag minden stílusban képviselteti magát,- nem is csoda hát, hogy a világ egyik legnépszerűbb tárgya, főleg ami a zeneit illeti.
Irományunkban körüljárjuk evszázados múltját, elkalandozunk felépítésének, illetve készítésének témakörében, valamint számos érdekességet is megtudhattok az ismert hangszerről,- vágjunk is bele az utazásba!

 

Történelmi áttekintés

Fajtái szerint megkülönböztetünk klasszikus, akusztikus, elektromos és elektro-akusztikus darabokat,- de ne szaladjunk most ennyire előre: repüljünk pár évet vissza a múltba, és kezdjük az alapoknál! (Nyugalom, nem történelem órát tartunk, csak végig megyünk a lényegesebb állomásokon!)

Története évszázadokra nyúlik vissza: a “mai értelemben vett” első darabok a 15. század környékén jelentek meg, de hozzájuk hasonló, pengetős hangszerek már az ókorban is léteztek. A legrégebbi fennmaradt relikvia egy 5 hangra hangolt gitár, amely 1590 táján keletkezett, jelenleg pedig egy gyűjtő tulajdonában van – persze ez roppant kezdetleges példány.

A szabványosodás kialakulása a 16. századra tehető, ekkor már négy kórusos darabok készültek, amelyeket általában egy hanggal följebb hangoltak – ekkor alakult ki tehát a napjainkban is használatos hangolás.

A következő fordulópont a 18. századra tehető: Spanyolországban ekkor egészítették ki a hangszert egy húrpárral, valamint elkezdett terjedni a szimpla húrozás.

Fontos kiemelnünk  Antonio de Torres nevét: a hangszerkészítő megnövelte a gitár méreteit és tökéletesítette kialakítását: az általa kifejlesztett típus így általánossá vált. Ebből alakultak ki később a különböző fajták: az akusztikus-, az archtop-, végül pedig az elektromos gitár.

Történelmi utazásunk itt véget is ért, evezzünk most át a felépítés partjaira!

Mondanunk sem kell, hogy rengeteg féle működési elvű, húrozású, formájú gitár létezik, egy valamiben azonban mindannyian hasonlítanak: a felépítésben. Minden esetben “jelen van” egy hangszertest, amelyből kiindul a nyak, s végül a fej, ami lezárja az egészet.
Ezeket mutatjuk be most részletesen, a változatosság jegyében haladjunk visszafelé!

 

Fej

Senkinek nem okozunk nagy meglepetést: a hangszer végén található a fej, amely a húrvezető nyeregnek és a hangolókulcsoknak ad helyet, velük állítható a húrok feszessége, így a hang magassága is. Fajtáik szerint megkülönböztetünk aszimmetrikus, általános elrendezésűt, a fej iránya pedig lehet egyenes vagy döntött.
Térjünk is vissza a nyereghez, amely a nyak és a fej találkozásánál található, feladata pedig az összekapcsoláson túl a húrok stabil tartása. 

Itt most át is csapunk a nagyon tudományos megközelítésből az igazán izgalmas, és egyben kedvenc részünkre: az anyagra, ami a nyereg esetében igazán különleges!
Általában egy kemény matériából készül, napjainban főleg grafitból, vagy valamilyen szintetikus származékból. Régen viszont számos verziót próbáltak ki a mesterek: kezdetben csontot használtak, majd későbbiekben áttértek a rézre. Az anyag mivolta azért fontos, mert mindegyik más-más hangzást kölcsönöz: rezonanciával gazdagítják a hangszer megszólalását.

 

Nyak

Csak úgy, akár az emberi test esetében, a nyak az, ami összeköti a fejet a test többi részével. A gitárnál ez a rész sok, változó paraméterrel rendelkezik, amelyek mindannyian hatással vannak a zenei játékra: többek között a hangszínre, és a megszólaltatott hang kitartására is. Itt található a fogólap, melynek segítségével megszóltathatóak az egyes hangok. 

És hogy milyen anyagból készül? Leginkább fából, méghozzá olyan fajtából, amelyben nem okoz maradandó alakváltozást az idő múlása, a klimatikus változás és az anyag öregedése sem.

Ilyenek például a mahagónifélék, a jávorfa vagy a cedrela.

 

Test

A hangszertest az a rész, amely a leginkább eltér az egyes gitárfajtáknál: a leghagyományosabb verzió a klasszikus, illetve az akusztikus, de felépítésüket tekintve tető-, hát-, és oldallapokból állnak össze, amelyek együttesen egy rezgőtestet eredményeznek. Az érdekesség itt is az anyag: hiszen míg az a fent említett változatoknál fát használnak, addig elektromos társaiknál mesterséges matériákat, de létezik számos hibrid is: ezek számos eltérő anyag felhasználásával, kombinálásával készülnek!

 

Reméljük sok hasznos dolgot megtudtatok a gitárról, és azt is, hogy még több hangszer felkeltette érdeklődéseteket: következő bejegyzésünkben a hegedűről olvashattok majd!

 

Kékfestés – most

Bár a design az innovációról szól, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a gyökereinkkel, a hagyományainkkal is. Előző blogbejegyzésünkben már meséltünk nektek a kékfestés csodálatos technikájáról – a hagyományőrzésen túl most azt szeretnénk bemutatni, hogyan képviselteti magát a kékfestés a kortárs magyar formatervezésben!

Tóvaj Rozália –

A kékfestés és a kékfestés hatású módszerek kortárs vonzatai

Tóvaj Rozália mesterszakos diplomamunkájában a jelen perspektívájából vizsgálta ezt a technikát. Szakdolgozata végigkísérte mint hagyományos kézműves eljárást, körbejárta történetét, mintázatainak kialakulását, valamint az eddigi felhasználási területeit. Ezt azután összevetette a jenelegi előfordulási formáival, emellett az aktuális társadalmi tendenciát is elemezte, különös tekintettel a slow designra. Kitért még továbbá a részvételi jellegű formájára is, érintve a mai hazai hagyományos és újító szándékú átértelmezését is. Tanulmányozta a kézműves hagyomány újrapozicionálását, az értékek átörökítésének lehetséges módjait, az eddig született megoldások megismerése és elemzése alapján.

A divat- és textiltervezés mesterszakon végzett Rozália szakdolgozatához természetesen mestermunka is tartozott, amely tulajdonképpen a magyar kékfestő hagyomány újraértelmezése. Fő célkitűzése volt, hogy kortárs kontextusba emelje át a kékfestés által képviselt gazdag kultúrkincset, valamint a mintarendszerek továbbörökítését.

A hagyományos kékfestő dúcokat 3D-nyomtatással készült eszközökre cserélte, így díszítette a lágy anyagokat. A kísérletikollekció a tradicionális komponálási módokat kategorizálva mutatja be – bár különböző térhatásokban és anyagokon, de a hagyományos kék-fehér színkombinációban.

Itt tudjátok megnézni munkáját: http://diploma.mome.hu/2018/ma/tovaj-rozalia

Most ősszel is Design Hét!

A kezdeményezés

A Design Hét Budapest fesztivál minden évben ősszel kerül megrendezésre, egy központi téma, illetve egy ún. “díszvendég” ország szereplésével. A fesztivál fő finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

A Design Hét Budapest legfontosabb célja a design értékének, gazdasági és társadalmi szerepének tudatosítása, a design iránti bizalom növelése és a terület szereplői közötti kommunikáció erősítése. A Budapest egész területén zajló fesztivál célja a design megismertetése a nagyközönséggel, kiállítások, divatbemutatók, előadások és egyéb programok rendezésének segítségével. A programok során betekintést nyerhetünk hazai és külföldi designerek munkáiba. A szakma legrangosabb díjait is (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) a fesztivál keretein belül adják át minden évben az Iparművészeti Múzeumban.  Az eseménysorozat szervezője a Design Terminál.

A Design Hét a korábbi évekhez hasonló koncepcióval és további számos meglepetéssel érkezik október 4. és 13. között. Sokféle, leginkább a gazdaság és a design kapcsolatát vizsgáló programmal várnak majd minden érdeklődőt a szervezők. Egy több napon át tartó előadás-sorozat például a leggyakrabban felmerülő stratégiai, finanszírozási, kereskedelmi, szerzői jogi, illetve kommunikációt érintő kérdésekre igyekszik választ adni.

***

Ha titeket is érdekel a kortárs formatervezés és a design szerepe a mindennapi életünk különböző területein, mindenképpen látogass el idén a Design Hét programjaira!

https://designhet.hu/2019/

Kép: https://www.facebook.com/budapestdesignweek/

Kékfestés – akkor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmények

A kékfestés csodálatos hagyománya nem előzményektől mentes – elődjének számít a kelmefestés és a textilnyomás is. Ezeknél a technikáknál a kívánt árnyalat elérésére az úgynevezett festőcsüllenget használták, amely növény Európában volt őshonos.
Az indigó a nagy földrajzi felfedezések által érkezett a kontinensre Indiából. Ez alapjaiban változtatta meg a textilfestést, ugyanis az ebből a növényből előállítható festőanyag színtartóbb, töményebb, jobb minőségű volt.
Ugyanekkor kezdtek el egyre inkább elterjedni a mintás keleti anyagok is, velük együtt az úgynevezett rezervnyomású kelmefestő technika, amely a porcelánok kék-fehér díszítését kívánta utánozni. Magát a ‘kékfestő’ kifejezést 1770-ben Bengely István pápai lakos használta egy levelében.

 

A kékfestés technikája

A kékfestés alapvetően két fázisból áll: az első a mintázás egy ún. szigetelőmasszával, azután következik maga a festés, hideg indigócsávában.
A előkészített fehér vászonra nyomódúcok segítségével vitték fel a szigetelőanyagot, amely száradás után elzárta a mintázott felületet a festéktől. Ezután tették az anyagot a festőcsávába, ami indigó, mész, vasgálic és víz keverékéből állt. A merítés után kiemelték a textíliát a levegőre, így a festék az oxidáció hatására indigókékre változott.
A többszöri merítés és szellőztetés eredménye a különböző árnyalatú kékfestett szövet, kék alapon szemet gyönyörködtető fehér mintákkal.

Számos népművész ma is ápolja ezt a gyönyörű hagyományt – ilyen például Sárdi János kékfestő mester is, a nagynyárádi kékfestő műhely alapítója is, akinek munkájáról a www.nagynyaradikekfesto.hu-n olvashattok bővebben! Ha pedig szeretnétek még többet megtudni ennek a fantasztikus technikának a történetéről, mindenképpen látogassatok el Pápára, a Kékfestő Múzeumba!

Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj (MNL) a fiatal tervező tehetségek önálló alkotói munkájának és szakmai fejlődésének megsegítésére jött létre 1988-ban, emellett pedig a hazai formakultúra fejlődését és a hazai gazdaság versenyképességének növelését is célul tűzte ki.  A pályázatra szakmai programmal jelentkezhet minden 35. évét még be nem töltött, szakirányú diplomával rendelkező tervező-, illetve iparművész. Az ösztöndíjprogram meghirdetéséről és elbírálásáról a Magyar Formatervezési Tanács Irodája gondoskodik.

 

2008-tól az alkotók akár a gyártó cégekkel közösen kialakított programmal is pályázhatnak. Az idei, legfrissebb pályázati felhívásban az adott cégek által javasolt, már meghatározott témakörök közül is választhattak az alkotóművészek.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj minden évben kora tavasszal kerül meghirdetésre, 4 kategóriában: önálló tervezői projekt, önálló designelméleti, -kutatási projekt, önálló tervezői projekt, gyártói együttműködéssel, valamint az együttműködő cégek feladatkiírására benyújtott projekt.

 

Az ösztöndíj sorsáról évről évre egy szakmai bizottság dönt, amely a pályázat folyamán és azt megelőzően figyelemmel kíséri és értékeli az ösztöndíjasok munkáját. Az elbírálás szempontjai: a téma innovációs tartalma, társadalmi és gazdasági jelentősége és nemzetközi szinten mért újdonsága.

 

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj nyertesei 2019-ben:

Fogarasi Demeter – Biokompozit Bútorok

Lévai Zsófia – ROMP – Kiterjesztett érzékelés interaktív játéktérben

Mayer Kitti – A Design Center. A hazai design intézményrendszere 1975 és 1991 között.

Oravecz Júlia – Living. Design és társadalmi innováció az élhető és megfizethető mikrolakásokért – A Flying Objects szakmai együttműködésében

Szalai Veronika – KUBUS 2.0 (játék valós és virtuális mintázatokkal)

Temesi Apol – Raw Fiction – GEO

Veres-Veszprémi Lili – Nesting

Zalavári Fruzsina – Vonal materiál – Divatékszer porcelánul

 

Az arculat és a Mohol betűtípus tervezője: Katyi Ádám tervezőgrafikus, tipográfus

 

10 éves a Design Management Díj

„A Díj célja, hogy bemutassa, hogyan növelheti egy szervezet hatékonyságát, versenyképességét a designtudatos szemlélet, a design alkalmazása és szakszerű menedzselése, elismerje ennek kiváló példáit.”

 

Története

A Magyar Formatervezési Tanács pontosan 10 évvel ezelőtt, 2009-ben megalapította a Design Management Díjat (DMD). Fő célkitűzésük az volt, hogy eljuttassák a design integrált alkalmazását a gazdasági szférában tevékenykedőkhöz és a széles nagyközönséghez is.

A díj megalapításától számítva már 5 év telt el és ez alatt sikerült láthatóvá és mindenki számára érthetővé tenni a designmenedzsment fogalmát és lényegét, rámutatva a design sokféle hasznosíthatóságára, illetve különböző új, design-orientált vállalatvezetési stratégiák lehetőségét felmutatva.

 

A DMD pályázatának menete

A Design Management Díjat a Magyar Formatervezési Tanács minden évben kora tavasszal hirdeti meg. A nyitottság és az integráció jegyében erre a pályázatra bárki jelentkezhet. Az elbírálási folyamat a pályázók által beküldött dokumentációk alapján történik, a nyertes pályaművekről pedig mindig az adott évben felkért bírálóbizottság dönt. A legfőbb értékelési szempontok lehetnek például a design integrációja, az innováció a design alkalmazása, valamint az alkalmazott design hatékonysága.

A Design Management Díj nyertesei bruttó 1 millió forintos díjazásban és elismerő oklevélben is részesülnek. A díjak átadására minden évben a Magyar Formatervezési Díj ünnepélyes díjátadó gálájának keretein belül kerül sor.

 

Sixay Furniture

A DMD egyik 2018-as nyertese a SIXAY Bt. A márka megálmodója, Szikszai László már évtizedek óta tudatosan építi manufaktúráját. Az általa képviselt design-orientált szemlélet holisztikus módon, egy egészként fogja fel a tervezési, a gyártási, az értékesítési és az értékteremtő folyamatokat. Munkásságának központi eleme a 21. századi kézművesség fenntartása – ebben kulcsfontosságú szerepet játszott a hagyományos értelemben vett kézműves tudás elsajátítása, a szakma iránti elköteleződés, a külföldi tapasztalatszerzés, a faipari egyetem és a designerképzés elvégzése, valamint a vállalkozási és menedzsmentismeretek megszerzése is.

A sixay bútorok innovatív és időtálló mivolta a funkció és a forma egyenrangúságára, a műszaki és esztétikai minőségre épül.

 

https://www.sztnh.gov.hu/hu/testuletek/mft/nemzeti-dijak-osztondijak/design-management-dij/a-design-management-dij/2018

 

DMD logó tervezője: Graphasel Design Studio